De historiek van de Koninklijke Scoutsharmonie Sint-Leo
Land- en zeescouts van de Scoutsgroep Sint-Leo te Brugge vormen samen de "Koninklijke Scoutsharmonie Sint-Leo". Uiteraard een liefhebbersharmonie, die nochtans qua prestaties een te benijden reputatie bezit.
Gesticht in het paasverlof 1920 werd reeds op 27 november van dat jaar de groep trompetters en jachthoorns omgevormd tot een fanfare. De muzieklessen werden gegeven en de leiding waargenomen door stichter E.H. André Lebbe. Onder het spelen van de Sint-Leo-mars, gecomponeerd door de directeur van het Sint-Leo Gesticht, E.H. Keukelinck, trokken zij in december van hetzelfde jaar naar de sportpleinen te Sint-Michiels.
Toen de heer Jules Lommée in het gesticht onderwijzer werd, nam hij in februari 1921 de taak van lesgever en dirigent over. Datzelfde jaar speelde de Scoutsharmonie reeds in Brugge's vermaarde H. Bloedprocessie. Op 4 september brachten zij te Wenduine hun eerste concert. Het jaar daarop kampeerde de ganse groep te Wenduine van 20 tot 22 augustus en speelde er ook verschillende concerten. Dankbaar om de geleverde prestaties schonk het stadsbestuur van Wenduine hen de eerste vlag. Nog twee concerten te Brugge vormden dat jaar de bekroning van de inspanning.
In 1924 was de herschepping tot volledige harmonie een feit, en van toen af groeide de eindeloze reeks concerten, optredens, stoeten, processies en andere feestelijkheden.
Hoogtepunten zijn het eerste radioconcert op 13 juli 1930 voor radio Veltem en de viering van 25 jaar scouting in België op 15 mei 1938. Dit optreden vond plaats te Brussel in aanwezigheid van Koning Leopold III.
Verdere markante feiten waren het optreden te Aalst op 21 april 1939, de H. Bloedprocessie van 8 mei 1939, waar voor het eerst 150 jonge scouts musicerend door de straten trokken, en het festival te Roeselare waar een kunstconcert ieders bewondering afdwong.
Hoewel de mobilisatie de rangen erg had verdund, bleef de geestdrift onaangetast. Zo kon het twintigjarig bestaan, in april 1940, luisterrijk gevierd worden met een overhandiging -van nieuwe instrumenten, trommels en klaroenen. Twee weken later, daags na het eerste optreden met deze prachtige geschenken in de H. Bloedprocessie, brak de tweede wereldoorlog uit.
Tijdens de oorlog werd, ondanks de tegenkantingen, ijverig doorgewerkt. De optredens bleven echter beperkt tot enkele kunstconcerten ten bate van liefdadige doeleinden.
De beproeving in die jaren vielen zeer zwaar. Arthur Feys, solo-bazuin, sneuvelde aan de Leie, een andere bazuinspeler Willy Banckaert werd te Oostakker gefusilleerd. Tien leden werden als politiek gevangene opgesloten, waarvan er vijf aan de mishandeling en de ondervoeding bezweken.
Bij de bevrijding echter opende de Scoutsharmonie fier en in uniform de bevrijdingsstoet. Hierop volgden verschillende prestaties o.a. te Antwerpen, Bastenaken, ...
Dat het kunstpeil door al deze gebeurtenissen niet te lijden had, bewijst de klassering in 1946 in de eerste afdeling door de provinciale jury van West-Vlaanderen. In 1950 kwam de bevestiging. Op het Provinciaal tornooi werd 71% van de punten gehaald.
In 1955 stond de kapelmeester A. Leclercq, die reeds vanaf 1929 de leiding van de heer J. Lommée had overgenomen, op zijn beurt de leiding af aan kapelmeester Robert Rachels. Datzelfde jaar wist hij de klassering in eerste te behouden, om in 1966 op te klimmen naar uitmuntendheid. Er werd zeer hard gewerkt, want reeds het jaar daarop werd de sprong naar ere-afdeling een werkelijkheid.
In 1970 vierde de Koninklijke Scoutsharmonie Sint-Leo haar 50-jarig bestaan. op grootse wijze. Er werd o.a. opgetreden te la Ferthé-Bernard in Frankrijk, alsook naast St-Pauls' Cathedral in London (Groot-Brittannië)
De buitenlandse optredens naar aanleiding van het jubileum luidden voor de Koninklijke Scoutsharmonie een nieuwe periode in. Vanaf 1971 werd regelmatig een concertreis naar Duitsland ondernomen, terwijl optredens in Nederland, Frankrijk en Groothertogdom Luxemburg elkaar opvolgden in de jaren.
In 1974 werd de Koninklijke Scoutsharmonie naar aanleiding van het Provinciaal tornooi voor harmonieën en fanfares weer opgenomen in de afdeling uitmuntendheid.
De nood aan een specifiek uniform voor de harmonie drong zich op, daar niet alleen het oor, maar ook het oog gestreeld wenste te worden. Met H. Bloeddag 4 mei 1978 opende de 102 man sterke Koninklijke Scoutsharmonie fier en in een gloednieuw uniform de processie. Het succes van deze geslaagde creatie bleef niet uit. In één week tijd dienden niet minder dan vijf uitvoeringen verzorgd te worden. Ook in het buitenland werd de groep steeds meer en meer een graag geziene gast.
Na 30 jaar de Koninklijke Scoutsharmonie met stevige hand geleid te hebben, nam Robert Rachels op 3 mei afscheid als dirigent. Als slot van een huldeconcert gaf hij het dirigeerstokje over aan dirigent Martin Gobyn.
Deze kreeg meteen de zware opdracht om de muzikanten voor te bereiden op de deelname aan het Provinciaal tornooi van 1987. Op 29 maart 1987 en 24 april 1993 wist hij, samen met zijn muzikanten, de Koninklijke Scoutsharmonie in de afdeling uitmuntendheid te behouden.
Sinds 1993 verzorgt de Scoutsharmonie jaarlijks een nieuwjaarsconcert op de eerste zondag na 1 januari. De eerste edities vonden plaats in het kunstcentrum Oud Sint Jan te Brugge. Sinds enkele jaren vinden die plaats in de Brugse stadsschouwburg, met aansluitend een receptie in het Provinciaal Hof.
In 1995 vierde de Koninklijke Scoutsharmonie haar 75ste verjaardag. Dit werd op passende wijze gevierd met de uitgifte van een prachtig boek, een tentoonstelling en een concert in een afgeladen volle stadsschouwburg in Brugge waar de Scoutsharmonie voor het eerst een "in classic" concert weggaf samen met de opera- en operettetenor Koen Crucke.
In 1998 nam Bruno Leys als dirigent de fakkel over van Martin Gobyn, die om gezondheidsredenen moest afhaken.
Naast de traditionele optredens in eigen land is de Scoutsharmonie veelal te zien in Frankrijk, alwaar zij de laatste jaren een stevige voet aan wal heeft.
Vanaf het jaar 2000 treedt de Koninklijke Scoutsharmonie aan in een blauwe broek, rode vest en de unieke scoutshoed.